Indkøbskurv
Ingen varer i kurven.
Lenas drøm blev opfyldt, af at have et sted til at hvile og dyrke ting. Et sted for både mennesker og planter. Et sted til at afsondre og reflektere. Men også til socialt samvær og fest.
Et drivhus kan have mange funktioner. Spørgsmålet er, om der er et andet rum, der har så mange anvendelsesområder?
Da Lena og Thord Andersson påbegyndte renoveringen af det forfaldne destilleri i Ynglingarum i det nordlige Skåne for ti år siden, var der ingen tvivl om at supplere den eksisterende bygning med et drivhus. Allerede tidligt i renoveringsprocessen, fik de en betonplade på godt 25 kvadratmeter støbt på skråningen uden for boligen. Men det ville tage næsten fem år, før drivhuset stod klart. Især for Lena var det en drøm, der blev til virkelighed.
Det er en forbløffende smuk dag i begyndelsen af september. Den rekordvarme sommer er langsomt begyndt at passere ind i efteråret. Luften er frisk. De første blade slipper taget som deres grene og gule blade hvirvler rundt i en stille dans, før de slår sig ned på jorden.
Lena serverer kaffe i den smukt asfalterede gårdhave foran drivhusets indgang. Rundt om hvidmalede cafébord er der krukker med blandt andet afrikanske liljer. En af mine absolut yndlingsblomster, forklarer Lena og sætter sig ved bordet.
- Jeg har dem ude i løbet af sommeren og lægger dem til vinteropbevaring i drivhuset om efteråret.
En anden af Lenas yndlingsblomster er pelargonien, Geranium. De vokser i drivhuset, året rundt. Langs vinduesrammerne, er der opstillet lyserøde pelargoiner i potter. De strækker sig næsten som om, at de prøver at omfavne den besøgende. Det er tydeligt, at de trives i klimaet og lyset, der strømmer ind gennem de smukt sprossede vinduer. Lena klemmer om en stilk, der er færdig med at blomstre.
- I år har vi faktisk ikke haft så meget tid til at være her, som vi normalt har. Det føles næsten som et forræderi.
Lena og Thord tilbringer så meget tid som muligt i drivhuset. At pusle om planter derude, er kun en af mange anvendelser drivhuset har. Mindst så ofte slår de sig ned, for bare at nyde det smukke og afslappende miljø. Nogle gange drikker vi eftermiddagskaffen herude, siger Lena. Og fredagsdrinken tilføjer Thord.
- Vi sidder ofte herude, når vi har gæster. Får en drink, spiller kort eller bare nyder atmosfæren.
- Jeg elsker alt, der har med haver og planter at gøre. Der findes intet så beroligende, som at putte fingrene i jorden, siger Lena.
Lena har også fokuseret på at gøre miljøet omkring orangeriet behagelig, med brolægning og en masse buske.
Orangeriet prydes med flere forskellige pelargonier og tomater.
Til sidst besluttede Thord, der selv havde lavet en stor del af den mindre krævende husrenovering, selv at bygge en egetræsramme.
- Ved omkring samme tid opdagede vi, at Qvesarum havde udviklet en model, Victoria, i olieret teak. Vi har købt en masse der før, blandt andet vindeltrapper og belysning, og faldt for det, lige da vi så det, forklarer Thord.
Victoria er lavet af genanvendt teak og fås i enten hvidmalet eller olieret overflade. For Lena og Thord var valget indlysende.
Soklen, hvorpå trærammen hviler, er lavet af håndlavede mursten, nyproduceret, men i gammel stil. Det styrker den varme og genuine fornemmelse. På gulvet i Andersson parrets drivhus er der et smukt rødt murstengulv. Selv det er håndlavet. De benytter drivhuset året rundt. Forår, sommer og efterår sidder de der så ofte de kan. Når efterårsstormene hviner og regnen slår mod taget, er det fantastisk at sidde her og hygge sig, siger Lena. I de kolde måneder af året bruges drivhuset til at vinteropbevaring af parrets planter og træer, der står i potter. Det er alt fra palmer og oliventræer, til abrikos-, nektarin- og ferskentræer.
- Derefter dækker vi indersiden med bobleplast. Og hvis det bliver rigtig koldt, har vi en blæser, som vi tænder, siger Thord.
Det næste projekt er at bygge en skorsten og installere en brændeovn i drivhuset. Lena får noget drømmende i øjnene.
- Forestil dig at kunne sidde her om efteråret med et glas vin og se ilden knistre. Eller kunne hente krebs fra vores egen dam og derefter koge dem direkte på komfuret med dild fra haven.
Byg det ikke for småt. Der skal være plads til både dyrkning og socialt samvær.
1. Overvej placeringen nøje.
2. Drivhuset skal være let tilgængeligt, men samtidig give en følelse af privatlivets fred.
3. Vær ikke for prætentiøs. Hold dyrkningen på et niveau, der føles passende.
4. Hold forventningerne på et rimeligt niveau. Det er ikke muligt at få succes med alle sine ønsker.
5. Husk at planterne har brug for pleje, når du ikke er hjemme.