Indkøbskurv
Ingen varer i kurven.
En ambitiøs restaurant med en luksuriøs, men samtidig hjemlig atmosfære, hvor alle skal føle sig velkomne. Det var målet for Mathias Grönberg og Hanna Madsen, da de besluttede at åbne en restaurant i deres hjemby Flyinge.
Det er en blæsende og temmelig kølig morgen i midten af november.
På Gastro Gaspari er håndværkerne ved at finjustere de endelige detaljer. Det er ganske vidst et par dage tilbage inden den officielle åbning, men allerede samme aften har Mathias og Hanna arrangeret en pre-åbning.I køkkenet er kokken Mikael Feuk lige begyndt at forberede aftenens menu. På arbejdsbænken i rustfrit stål findes grøntsager og rodfrugter fra lokale producenter. I varmluftsovnen står en stor bradepande med sølvløg.
Vi slår os ned i den lille gruppe loungestole ved baren. Med Hannas og Mathias hjælp går vi cirka 1,5 år tilbage. Det var på det tidspunkt, at ideen om en ambitiøs restaurant i et luksuriøst, hjemligt miljø blev født i hovedet på iværksætteren Mathias Grönberg.
Mathias Gaspari Lodge har tidligere drevet en hyggelig Bed & Breakfast i byen. Virksomheden gik godt, og som den rastløse iværksætter, han er, følte Mathias, at det var på tide at igangsætte et nyt projekt.
Ved siden af hytten lå der en gammel smedje, der engang blev brugt til at fremstille hestesko til den svenske hær. Den charmerende bygning, der også fungerede som en stald for kvarterets heste, havde de helt rigtige betingelser for at blive et hjemligt mødested, tænkte Mathias, der siden han flyttede til Flyinge tolv år tidligere har renoveret flere af landsbyens gamle ejendomme. Mathias så det, at åbne en restaurant som en naturlig fortsættelse af det lokale engagement.
- Formålet med alt, hvad jeg gør, er at udvikle og gøre Flyinge til et dejligere sted. Flyinge er en lille by, men meget centralt beliggende tæt på både både Malmø og Lund, Mathias og Hanna nikker i enighed.
- Tanken er, at dette bliver et mødested, både for os, der bor her, og folk, der kommer på besøg. Flyinge tiltrækker ikke mindst mange heste-entusiaster, som nu ikke længere behøves at tage til Lund for at spise rigtig god mad, siger hun.
Mathias og Hannas ambitioner er høje. Drømmen er, at Gastro Gaspari en dag får en Michelin stjerne.
- Det er en drøm vi lever efter, at vi en dag bliver så succesrige og talentfulde, at vi fortjener en stjerne. Vi har værktøjerne og ambitionerne, siger Hanna.
Gastro Gasparis køkkenchef hedder Mikael Feuk. Mikael er medlem af det skånske kokkehold, Team Kulinar, og har både VM-guld og Olympisk sølv med i bagagen. Menuen er inspireret af det ny-nordiske køkken, forklarer han.
- Det betyder blandt andet, at vi bruger sæsonbestemte råvarer - smage, der følger årstiderne - som er lokalt produceret.
Alle drikkevarer er udvalgt med omhu. Dels for at skabe et unikt og personligt sortiment, men også for at få et bredt udvalg, så der er plads til forskellige smagsløg og budgetter, forklarer Mathias Grönberg.
Hanna Madsen og Mathias Grönberg sammen med køkkenchefen Mikael Feuk.
I den gamle smedje, hvor Gastro Gaspari ligger, blev engang brugt til at fremstille hestesko til den svenske hærs heste.
Olierede teakvinduer og -døre fra Qvesarum.
Qvesarum har også bidraget til dele af indretningen. Mod en væg står der et stort skab med glasdøre, der fungerer som et avec-skab. På væggene sidder der støbejernsventiler, og på bordene, rustikke lysestager i smedejern.
En anden vigtig del for at nå de ambitiøse mål, er miljøet og atmosfæren.
Hvor smedjens gamle bjælkeport tidligere var, er der i dag et stort gittervindue og et dørparti i teak.
En anden vigtig del for at nå de ambitiøse mål, er miljøet og atmosfæren. Naturligvis de smukke omgivelser, med utallige hestefolde og bølgende marker, men i den grad også selve bygningen.
Da Mathias og Hanna overtog smeden, var behovet for renovering stort. Det som fangede deres opmærksomhed, og nok mere end noget andet, fik dem til at indse potentialet, var den smukke face af håndlavede mursten. Den gamle følelse skulle bevares, men porten og vinduerne skulle udskiftes. For at få inspiration og rådgivning om vedligeholdelse af bygningsværket opsøgte de Qvesarum.
Under hele renoveringen havde Mathias og Hanna en løbende dialog med Qvesarums eksperter. Sammen skitserede de løsninger og diskuterede alt fra materialevalg til rækkefølgen, som tingene skulle gøres i.
- Nogle gange bad de os om at skynde os, andre gange om at sætte farten ned, så vi ikke gjorde noget, som vi ville komme til at fortryde.
Hvor den gamle bjælkeport tidligere var, er der i dag et stort gittervindue og et dørparti i teak. De buede teakvinduer med smukke sprosser, sidder på samme sted som de originale vinduer.
Hanna fortæller, at der tit er folk der stopper op udenfor, og betragter de smukke døre og vinduer og undrer sig over hvor de kommer fra. Qvesarum har også bidraget til dele af indretningen. Mod en væg står der et stort skab med glasdøre, der fungerer som et avec-skab. På væggene sidder der støbejernsventiler, og på bordene, rustikke lysestager i smedejern.
Mathias og Hanna er meget tilfredse med de valg, som de har taget.
- Naturligvis talte vi også med andre leverandører, men vi fandt ingen, der kunne konkurrere Qvesarum, hverken med hensyn til kvalitet eller pris.
Foto og tekst: Göran Engström
Foto: Susanna K