Qvesarum Ikon

Kategorier

Produkter

Kategorier

Favoritter

Du har inga favoriter.

Du har inte besökt några produkter.

Du har inga listor.

Indkøbskurv

Ingen varer i kurven.

Skomagerens hus i en ny form

"Et af sydkystens fineste huse", udbrød mægleren, da han så "Skomagerens hus" i Smygehamn for et par år siden. Da de nuværende ejere overtog det mere end hundrede år gamle gadehus for lidt over ti år siden, var der et stort behov for renovering.

- Ejernes ambitionen var at genoprette den oprindelige charme og samtidig sætte deres eget personlige præg på huset.

















































"Et af sydkystens fineste huse", udbrød mægleren, da han så "Skomagerens hus" i Smygehamn for et par år siden.


Da de nuværende ejere overtog det mere end hundrede år gamle gadehus for lidt over ti år siden, var der et stort behov for renovering.


- Ejernes ambitionen var at genoprette den oprindelige charme og samtidig sætte deres eget personlige præg på huset.


Midt i marken lige nord for Smygehamn, så langt syd du kan komme i Sverige, ligger der nogle usædvanlige bygninger. På afstand ser det ud som store hvide svampe, der stikker op fra jorden. Disse er kalkovne er et kulturmindesmærke, hvor kalk blev brændt i det 19. århundrede og indtil midten af det sidste århundrede. Kalkstenen blev gravet op af jorden, hvor de blev skåret fri med flint. De blev derefter brugt i landbruget, men også til husbyggeri, hvor det blev blandet med grus og vand til kalkmaling. Flint var et restprodukt, men da det var almindeligt på dette tidspunkt blev det sikret, at det også blev brugt.


Skomagerens hus er en af de mange bygninger bygget af flint.


Huset er oprindeligt fra 1895, den periode, hvor kalkbrænding forgik mest. Faktisk var skomageren selveste, Ture Carlsson, hvis første profession faktisk ikke var skomager, men arbejdede med at bryde og brænde kalk. En forfærdelig benskade tvang ham til at få amputeret det ene ben. Derefter måtte han se sig om efter et mere roligt job, så den enbenede Ture Carlsson blev skomager.


Stort behov for renovering


I 50'erne blev der foretaget en mindre ombygning, dasset i haven blev erstattet af et moderne toilet, og de originale vinduer blev udskiftet med panoramavinduer der ikke var sprossede. Hvis du løfter fliserne, finder du et gammeldags tjæret listetag i pap, og under det tagspåner. Da de nuværende ejere overtog huset, var der et stort behov for renovering.


- Jeg forelskede mig i huset allerede ved første fremvisning, siger Jessica Engström.


Kontrakten blev underskrevet i maj 2005. Tre måneder senere satte Jessica og hendes mand nøglerne i låsen for første gang. De havde brugt sommeren på at planlægge renoveringen. I det tidligere skomagerværksted blev der tegnet en stue med en muret pejs. I den gamle stald og værksted planlagde parret et soveværelse med loft til kip og direkte adgang til haven.

skomagarens_hus-01

Skomagerens hus er en af de mange bygninger i Smygehamn bygget af flint.

skomagarens_hus-02

Parret har valgt panoramavinduer i olieret teak til Skomagerens hus.

skomagarens_hus-08

Dobbeltdøren i modelen Christinehof i olieret teak er specialt tilpasset huset.

skomagarens_hus-03

I den gamle stald og værksted har parret et soveværelse med loft til kip og direkte adgang til haven.

















































skomagarens_hus-05

Parret besluttede sig for, at investere i nyproducerede vinduer og døre i gammel stil. Teakvinduer er ikke direkte typiske for tiden, men de er nemme at vedligeholde og de har en levetid på hundreder af år, hvis de behandles ordentligt.

skomagarens_hus-06

To af husets fire pejse er støbejernsovne af Qvesarums bygningsværk. Lige dette er en antik nyrenoveret pejs.

skomagarens_hus-09

I huset er der i alt fire pejse. Viking 30 køkkenkomfuret er både funktionelt og smukt. Køkkenet har også indbyggede murstenshylder, der harmonerer godt med husets sjæl.

Vinduerne er husets sjæl

Gennem bekendte havde parret hørt at Qvesarum specialiserede sig i at vedligeholde karakteristik bygninger. De kontaktede ejeren Joakim Emanuelsson, og allerede ved det første besøg begyndte stykkerne at falde på plads. Blandt andet besluttede de sig for at investere i nyproducerede vinduer og døre i gammel stil.


- Plast eller aluminium var udelukket, det hører ikke hjemme i et hus fra denne tid. Vi ønskede os, også faste sprosser. Vinduerne er nemlig husets sjæl, siger Jessica.

"Teak er ikke direkte typisk for tiden", siger Jessica, men det er let at vedligeholde, og det har en levetid på hundreder af år, hvis det behandles korrekt. Os så er den jo utroligt smuk.


Fyldt med varme og charme

Selv indeni kan vi mærke, at Qvesarum har været en vigtig inspirationskilde.


Entréen og køkkenet er belagt med antikke terrakottafliser.

På badeværelset nedenunder og i den gamle stald har de fået lagt et gulv af håndlavede mursten. Et smukt kobberbadekar pryder badeværelset, og to af husets fire pejse er støbejernsovne fra Qvesarum. Jessica fortæller at hun og hendes mand gjorde det meste at renoveringsarbejdet på egen hånd. Men ved det mere kompliceret arbejde, såsom elektricitet, VVS og noget større murværk og pudsning, hvervede de sig hjælp fra lokale håndværkere. At finde den rigtige håndværker var ikke altid helt let, siger Jessica.


- "Mange er meget firkantede i deres tankegang, de vil have det til at gå hurtigt, og alt, hvad der ikke er moderne standard - det vil sige alt, der giver huset sin sjæl - ses som et problem.


- Enhver, der har gjort et seriøst forsøg på at renovere et gammelt hus ved, at du ikke skal skynde dig. Det kræver viden, kærlighed og omsorg, både med hensyn til materialevalg og udførelse.


Hør støj fra havet

Haven har også gennemgået en forvandling. Med belægning af brosten og gamle genbrugssten har parret formået at skabe sig hyggelige små værelser og terrasser. Længst mod nord har parret bygget et orangeri. På den lange side ud mod haven er der en næsten fem meter bred foldedør i miljøcertificeret teak fra Qvesarum. Døren kan åbnes i sin fulde bredde ud mod haven.


Der er også tilbygget et fritstående atelier med en hems, pantry og badeværelse. Her kan venner, der kommer på besøg overnatte og herfra arbejder Jessicas mand, som er journalist, når han ikke er ude på arbejdsrejser rundt om i verden.


Skomagerens hus ligger midt i landsbyen. Fra den sydvendte dormer og balkonen vest, kan man skimte havet mellem hustage og trætoppe. Tidlige morgener og sene sommeraftener kan du sidde i haven og høre lyden af bølgerne slå ind mod bredden, siger Jessica.


Nord for landsbyen finder man Sveriges bedste landbrugsjord, og kun få minutters gang derfra ligger der en skole, børnehave, idrætshal, hjemmebageri og købmand. "Et unikt hjem med så meget sjæl, omgivet af både havet og marker - er det muligt at finde et bedre sted at bo?


- Nej, det tror jeg ikke, siger Jessica og griner.